Tabara de Rusalii – Padurea de Piatra si Calaretul din Madara

TabereCuSuflet.0012In ultima zi a Taberei de Rusalii, ne-am plimbat prin Padurea de Piatra, apoi am vizitat Calaretul din Madara!

Pobiti Kamani, sau Padurea de Piatra, este o rezervatie naturala in care vedem un fenomen natural deosebit: niste coloane de calcar goale pe dinauntru si inalte de 5-7 m si cu diametru de 0,3 – 3 m. Coloanele poarta diverse nume sugestive: Turnul de veghe, Tronul Uriasului, Piatra dragostei eterne, Arcul norocului, Familia, Inima, Fantana, etc.
Legenda spune ca uriasii care lucrau la construirea Atlantidei, care ar fi fost situata in Marea Neagra, ciopleau coloanele de piatra si le carau catre oras. In momentul in care regele a terminat constructia orasului, nemaiavand nevoie de coloane, le-a transmis uriasilor sa le arunce pe unde apuca.
O alta legenda vorbeste despre un haiduc ce se ascundea in padurea deasa dupa ce fura de la bogati si dadea saracilor. O potera a ajuns in satul lui si i-a luat sotia si copilul. Au incercat sa afle de la sotia lui unde se ascunde el si pentru asta i-au ucis copilul. Femeia nu l-a tradat dar din cauza durerii pricinuite de pierderea fiului, a aruncat un blestem asupra poterei si asupra haiducilor si i-a transformat pe toti in pietre.

Basorelieful de mari dimensiuni de la Madara este sculptat intr-o stâncă aproape verticală, de 100 metri înălțime, pe care se inalta Cetatea Madara. Basorelieful este monument UNESCO si reprezintă figura unui cavaler de 23 metri înălțime. Călărețul, cu fața spre dreapta, aruncă o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă și după el aleargă un câine. Scena reprezintă simbolic o victorie militară. Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel și îl reprezintă probabil chiar pe hanul respectiv. Madara a fost principalul loc sacru al Primului Imperiu Bulgar.  Trei texte parțial conservate, sculptate în stâncă, pot fi găsite în jurul imaginii calaretului. Ele poartă informații importante despre evenimente care au avut loc între anii 705 și 801 d.Hr, înainte de trecerea Bulgariei la creștinism.


Foto: Camelia Savin, Ted Savin, Boer Botond

Leave a comment