Tabere cu Suflet la “Joyful Teaching”

TabereCuSuflet.035In perioada 10-14 iulie, Asociatia Tabere cu Suflet va participa la Academia de Vara Joyful Teaching, organizata de Asociatia Hai cu noi in Horă, in colaborare cu Ambasada Belgiei si Academia Educationala din Antwerp.

La acest workshop vom invata diferite tehnici educationale care ne vor ajuta in taberele si acticitatile cu copiii pe care le organizam:) Iata cateva dintre aceste tehnici:

Cunoaşterea Copilul Interior

Este important sa descoperim copilul din interiorul nostru. Sa ne cunoastem natura duală, atât partea copilăroasă, cât şi partea condusă de gândirea critică.
Concept: În mod nativ, copiii sunt foarte dornici să înveţe, având o atitudine explorativa în modul lor de gândire. Pe plan emoţional, copiilor le place să stabilească legături, sunt empatici şi au tendinţa să se minuneze de lucrurile din jur. Când reuşiţi să va adresaţi copiilor într-un mod care atrage calităţile lor, ei se vor conecta mai uşor cu ei înşişi, cu ceilalţi, şi la procesul de învăţare. Asta îi va face să se simtă mai bine şi le va permite să fie mai relaxaţi în asimilarea cunoştinţelor şcolare şi în interacţiunea cu ceilalţi copii. Pentru a încuraja implicarea lor în acest mod, este important că şi adulţii să adopte aceeaşi atitudine. Fiecare adult are undeva în el un copil interior care este dornic să exploreze într-o manieră jucăuşă minunile din ceilalţi şi din această lume. Dacă reuşim să onorăm aceste calităţi oferindu-le spaţiul pe care îl merită în activitatea noastră zilnică, vom fi binecuvântaţi cu mai multă energie, lumina şi capacitate sporită de a duce lucrurile la bun sfârşit.
Metode: Se va lucra cu vopsea, creioane colorate şi jocuri. De la vopsea vom trece la muzică, vom juca jocuri simple de copii, vom da viaţă viselor noastre prin desene. Vom analiză în amănunt efectele acestui proces şi mai ales ce se va întâmplă dacă veţi reuşi să alocaţi mai mult spaţiu pentru că acest proces să poată avea loc. Special pentru lucurul cu copii din zone defavorizate, vom învaţă cum să folosim un exerciţiu grafic prin care copiii pot fi învăţaţi să îşi creeze un spaţiu sigur pentru ei înşişi.
Obiectiv: Scopul acestei activitati este să redescoperim copilul din interior, pentru ca sa putem performa mai bine in tabere, cu mai multă satisfacţie, energie şi creativitate.

Grija față de sine

Grija față de sine este un aspect important întrucât pe plan profesional avem în grijă alte persoane. Trebuie gasit un echilibru între capacitatea noastră de a prelua problemele altora şi poverile pe care le avem deja pe plan individual. Trebuie tintit către un echilibru interior.
Concept: “Predarea şi educarea copiilor reprezintă o sarcina nobilă. În cea mai mare parte a timpului, această se desfăşoară în mod simplu, natural. Uneori însă, în situaţii dificile sau complicate se consumă o mulţime de energie, iar problemele pot fi mai multe decât puteti duce. Echilibrul interior între capacitatea voastră interioară şi poverile pe care le duceţi este foarte important. Grijă de sine este absolut necesară pentru a menţine acest echilibru! Grijă de sine previne epuizarea, depresia …”
Metode: În acest workshop vom folosi elemente din diferite metode psihologice şi terapeutice, cum ar fi Gestalt terapia, bio-energia, art-terapia, relaxarea, meditaţia… Vom lucra asupra conştiinţei noastre, a respiraţiei şi a corpului, vom modela şi vom folosi creioanele…
Obiectiv: În acest workshop vom învaţa o serie de metode pentru a ne ajută să identificam modalitatea cea potrivită pentru grijă de sine, astfel încât să putem continua să educam copiii, chiar şi în contextul unor circumstanţe nefavorabile.

Acceptarea sinelui

Este important sa indrăznim să acceptam şi momentele de eşec! Acceptand sinele şi apreciind unicitatea acestuia, ne putem focusa pe calităţile noastre cheie.
Concept: Cu toţii avem multe talente şi multe calităţi de baza. Uneori le pierdem din vedere şi avem senzaţia că totul este atât de ‘normal’. Este bine
însă să ne reamintim la ce suntem buni. Pe de altă parte, avem şi provocările şi căderile noastre … Este bine să le cunoaştem şi pe acestea, pentru a putea lucra asupra lor. Dar cel mai important lucru pe care îl putem face este să îndrăznim să acceptăm şi momentele de eşec. Neacceptarea eşecului creşte nivelul de stres şi scade creativitatea. Iar când oamenii devin mai stresaţi şi tensionaţi, calităţile lor se şterg…
Metode: Vom începe cu jocuri energice şi vom continuă cu teatru improvizational. Această metodă eliberează creierul şi relaxează criticul interior, astfel că eşecul poate fi mai uşor acceptat. Cadranul calităţilor de baza formulat de Ofman va fi prezentat într-un mod practic. Ne vom juca cu calităţile noastre şi vom explora provocările într-un mod teatral.
Obiectiv: Cadranul calităţilor este o unealtă practică pentru dezvoltare personală, dar poate fi utilizat şi în procesul educaţional. Jocurile eliberează energia care poate fi uşor preluată de alte grupuri. Vom avea o mai bună înţelegere a calităţilor, cât şi a punctelor slabe.

Sandtray Play

Sandtray Play este o adaptare pentru copii a metodei clasice Sandplay. În Sandtray Play se folosesc instrumentele de lucru ale Sandplay Therapy pentru a facilita jocul creativ în cadrul educaţional şi pentru obiective educaţionale.
Concept: Dacă în Sandplay copilul produce o scenă în lădiţă cu nisip şi poate să ofere sau nu asociaţii libere pornind de la experienţă jocului şi de la imaginea creată, în Sandtray Play, copilului i se propune încă de la începutul şedinţei să creeze o poveste legată de imaginea din lădiţă cu nisip şi are în cadrul şedinţei alocat un timp pentru scenă din lădiţă şi un timp pentru poveste. În timp ce Sandplay se utilizează numai în cabinetul de psihoterapie şi presupune doar şedinţe individuale, Sandtray Play se utilizează si în şcoală, grădiniţă sau tabere, cu grupuri de copii şi în spaţii special amenajate pentru această activitate, fiind un instrument deosebit de util pentru atingerea obiectivelor legate de învăţare, relaţionare, dezvoltare personală. Materialul produs de copil în cadrul şedinţei de Sandplay Therapy este complet necunoscut altor persoane în afară terapeutului, însă în Sandtray Play materialul produs de copil, imaginea tridimensională şi povestea pot fi împărtăşite colegilor de grup şi pot fi integrate în ceea ce se numeşte “personal book”, o compoziţie care alătură povestea şi fotografia scenei din lădiţă cu nisip, produs pe care copilul îl poate lua acasă.
Începuturile acestei metode se găsesc în ceea ce este cunoscut că Sandplay Jungian, o formă de psihoterapie deosebit de profundă, delicată şi eficientă, dezvoltată în a două jumătate a secolului trecut de psihoterapeuta Dora Kalff. Discipol al lui C.G.Jung, Dora Kalff a fost încurajată de acesta să găsească o cale prin care metodă analitică să poată fi utilizată şi la copii. După ani de studiu şi practică aprofundată, munca Dorei Kalff a dat roade: s-a născut metodă care este cunoscută cu numele de Sandplay Therapy sau Sandplay Jungian.
Obiective: Vom învăța diferite abilități pentru a determina corect propriile modalități de însoțire şi asistare încât să putem desfășura activități educative și de predare cu copiii chiar şi în circumstanțe nefavorabile.

Vezi cum a fost

Advertisement

One Reply to “Tabere cu Suflet la “Joyful Teaching””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: