Padurea de la Sinca – Monument UNESCO

taberecusuflet0362Chiar in timp ce eram in Tabara de Echitatie la Sinca Noua, padurea virgina aflata in apropiere a fost inscrisa in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO!

Evenimentul a avut loc saptamana aceasta, cu ocazia Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia, Polonia. Cu aceasta ocazie, au fost trecute in lista patrimoniului UNESCO mai multe paduri virgine din 5 judete ale tarii: pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș).

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuiește în forma sa pură, fără a fi afectată de intervenția omului. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, iar sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, toate într-o strânsă legătură firească.

In Codrul secular de la Sinca, omul, practic, nu a mai intervenit. Copacii mor si sunt acoperiti de un strat gros de licheni, iar copacii tineri apar natural. Aici sunt, în mare parte, arbori foarte batrâni, ce măsoară peste 50 de metri înalţime şi au diametre care depăşesc chiar şi un metru jumătate. De altfel, la Sinca se afla si cel mai inalt brad din Romania, care masoara 62,5 m!

Pădurile virgine din România sunt ecosisteme stabile, iar ele reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent.

Foto: Tabere cu Suflet

 

Advertisements

4 Replies to “Padurea de la Sinca – Monument UNESCO”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s