Turnul din Felmer

Felmer2Continuam seria povestilor din Cetatile Sasesti cu un alt loc pe care il vom vizita in Tabara pe 2 Roti din Inima Transilvaniei!

Cetatea fortificata din Felmer este astazi doar o ruina. Din zidurile odata falnice, doar un turn a mai ramas de veghe langa biserica ce sta si ea sa cada! Nici scoala, aflata in apropiere, nu a cunoscut o soarta mai buna. Acoperisul a ars demult, iar prin ochiurile oarbe unde, odata, fete de copii zglobii se oglindeau in geam, astazi doar cerul se mai zareste.

Satul Felmer a fost ridicata de sasi in 1206, fiind una dintre cele mai vechi localitati atestate de pe teritoriul Romaniei.
Denumirea ii vine de la un preot, Felmer, care s-a stabilit în acest loc, impreună cu mai multe familii de colonisti germani.
Prima atestare documentară o avem dintr-un act de donație emis de regele Andrei al II-lea al Ungariei către Johannes Latinus den Wallonen la 6 septembrie 1206. Localitatea mai era denumita si Villa Welmer.

Construcția bisericii de factură romanică incepe in 1250, dupa marea invazie tatara. Ulterior, biserica este transformata in Kirchenkastell (adica biserică fortificata) prin ridicarea unui zid de protecție cu cinci turnuri (bastioane). La vreme de primejdie, satul era abandonat si toata populatia se retragea in Cetate, care era mai usor de aparat. In turnuri se pastrau granele si proviziile satului, astfel ca, la nevoie, se putea rezista unor asedii de durata.

Din cele cinci turnuri, unul singur a ramas in picioare. El are insa o poveste interesanta, despre sasi si despre cum au reusit ei sa reziste atatea veacuri, fiind in acelasi timp, un model de harnicie si civilizatie pentru celelalte nationalitati.

In turn, la nivelul al doilea, se spune ca era “carcera” – o camaruta mica, in care era un singur pat ingust si o masuta pitica. O fereastra stramta cat o crapatura, din aceea folosita ca sa tragi cu arcul dar sa fi ferit de sagetile adversaului,  lumina cu zgarcenie camaruta.
Atunci cand doi sasi se certau, timp de doua saptamani erau inchisi in carcera. In camera stramtă, cei doi imparțeau mancarea, masa si patul, pana se impacau. Se mai spune ca aceasta ‘terapie’ era aplicata si cuplurilor care vroiau sa se desparta si ca, de-a lungul timpului, doar o pereche a rămas neclintită în hotărârea de a divorta, toti ceilalti ieșind de acolo împacati.

Asadar carcera din Turn era o adevarata camera a impacarii, numai buna terapia de cuplu la sași!

In Tabara pe 2 roti din Inima Transilvaniei din 16-21 iulie vom vizita o multime de locuri minunate:) Printre ele si cetatile fortificate din Cobor, Felmer sau Viscri! Mai multe detalii

Foto: Wikipedia

Advertisements

2 Replies to “Turnul din Felmer”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s